Onlangs had ik op school een mooi gesprek met een leerling en zijn ouders. We kwamen tot de conclusie dat we, met een aantal afspraken en kleine aanpassingen in het rooster, de schoolgang net nog wel behapbaar konden maken. Geen thuiszitter (meer) en het belangrijkste van alles: er was weer hoop. Hoop op deelname een (bijna) reguliere schoolgang en deelname aan de samenleving.
Mijn werk in het voortgezet onderwijs
Wat een geweldig werk heb ik toch. In mijn werk als intern begeleider bovenbouw havo en vwo op een grote regionale school kom ik deze pareltjes tegen. Net het verschil kunnen maken.
Deze pareltjes, waarin ik mee kan denken op een cruciaal moment. Samen de kracht van de ander meer naar de oppervlakte halen.
Daar wil ik meer van.
De realiteit is dat het vaak toch net wat anders werkt. Veel van mijn tijd gaat zitten in het documenteren, mailen, overleggen en vergaderen. Veel mogelijkheden heb ik niet om samen met de leerling echt te kunnen zoeken in de diepere lagen. Al snel moet ik zeggen ‘dit is niet meer school gerelateerd’, is er te weinig tijd voor en/of moet ik een leerling doorverwijzen naar een andere partij.
Dit systeem of mijn systeem?
Dit systeem past mij dus niet altijd. Ik wil het anders. Ik wil meer. Ik wil mijn eigen systeem. Meer van het èchte contact met de jongere waarin er ruimte is voor de ander, van mens tot mens. Ruimte waarin je de ander in zijn kracht kan zien en helpen dat de jongere dat zelf ook gaat voelen en inzien.

Wandelcoaching
Even een rondje buiten lopen met een leerling doe ik al jaren. Intuïtief ben ik hiermee begonnen. Het elkaar niet aan te hoeven kijken, het in beweging zijn en de buitenlucht brengt een andere dimensie met zich mee.
Dat wandel- en natuurcoaching ook echt een vak is, kwam ik pas later achter. En tijdens de training bij Atma leerde ik dat er nog veel meer uit te halen is. Echt, wat een pracht van een manier om op deze manier te coachen! Coachen in de natuur werkt ontspannend en stimuleert de verschillende zintuigen. Je komt hierdoor eerder 'uit je hoofd'. Gedachten en gevoelens komen in beweging. De natuur geeft energie en positieve gevoelens. Het is prettig om afstand te nemen van dagelijkse dingen omdat ‘je er even uit bent’. Antwoorden en nieuwe mogelijkheden komen als vanzelf naar boven. Zo kan een heuvel, een zandvlakte of bijvoorbeeld een grote eik soms heel goed uitbeelden hoe je je op dat moment bij de situatie voelt. De natuur kan daarbij werken als een spiegel.
Een jongere zei na de coaching onlangs tegen mij: ‘Het klonk voor mij eerst wat zweverig, maar het is juist helemaal niet. Het is heel erg basic en terug naar de roots. De natuur heeft mij echt geholpen met antwoorden te geven op mijn vragen. Het is een manier van coaching waarbij je aan het denken wordt gezet, en dichterbij je gevoel komt’.
De combinatie: intern begeleider èn natuurcoach
Hoe fantastisch dat ik naast mijn werk als intern begeleider nu ook met mijn praktijk als natuurcoach nog veel meer jongeren kan bereiken. Op deze pure en krachtige wijze. Het is echt een aanvulling in de preventieve hulpverlening. Nog voordat de jongere er echt doorheen zit, gaan we samen een paar keer op pad. Samen zoeken we naar de mogelijkheden en oplossingen. Waardevolle inzichten opdoen en zo sterker en bewuster in het leven te kunnen gaan staan.
Reactie plaatsen
Reacties